A Tradícionális Thai Masszázsról

A thai masszázs egy távol-keleti, több ezer éves hagyományokon alapuló masszázsfajta, amely szintén Indiából ered. A páli iratok szerint Buddha kortársa volt a király személyes orvosa.  Gyógyító ásványokat, gyógynövényeket és különleges technikákat alkalmazott, beleértve a masszázst is. A technika szájról szájra terjedt évszázadokon át, majd pálmalevéliratokon őrizték. A történelem során ezeket elpusztították, de a 19. században egy thaiföldi buddhista templom, a Wat Po falába vésették. Ennek köszönhetően örökre fennmaradtak az energia vonalak ábrái. A 20. században összeállították akkori orvoslás tudásanyagát, az energia vonalakat és pontokat, a gyógyszerkönyvet és a masszázst. A thai masszázst 1997 óta hivatalosan elismerik és támogatják Thaiföldön, ennek következtében világszerte elérhetővé teszik alkalmazását.

A thai masszázs során a masszőr „ringó” mozdulatokkal végigmegy az energiavonalakon, és a vendég tolerancia szintjének megfelelően nyújtómozdulatokkal kiropogtatásokat hajt végre. Ezzel biztosítja a szabad energiaáramlást, a fájdalmak és merevségek oldását, valamint egy rugalmas, hajlékony állapot kialakulását. A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt. Hatása lazító, feszültségoldó, fájdalomcsillapító, mindemellett testi és szellemi frissülést vált ki, ráadásul aktívabb és kiegyensúlyozottabb közérzetet biztosít. Az energiavonalakra irányuló masszázs következtében javul a vérkeringés és a nyirokkeringés, ami elősegíti a szervezet méregtelenítését. Serkenti a vegetatív idegrendszer és a belső szervek működését, és egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. A nyújtások, “kihúzások” oldják az izmok és az ízületek merevségét, így könnyebben mozgunk a kezelés után. A tradicionális thai masszázs a földre elhelyezett tataminon, és a vendég számára biztosított kényelmes öltözetben történik.

A thai masszázs, vagy “jóga masszázs” egyfajta holisztikus gyógymód, mely rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Ez tulajdonképpen passzív testmozgás, jóga mozdulatokra emlékeztető testhelyzetekkel, nyújtásokkal.

Belső csendesség a masszázs által

A klasszikus thai  masszázs  egy holisztikus gyógyító  módszer, mely különböző fizikai hatásokat fejt ki az emberi szervezetre.Magába foglalja a reflexológiát, nyújtást, mély nyomást gyakorol az izmokra. A gyógyítók abból indulnak ki, hogy az emberi testben csatornákon keresztül kering az energia, Hasonló elveket alkalmaz a kínai és ájurvédikus orvoslás. Úgy tartják, hogy az alapvető oka minden fizikai és mentális betegségnek a diszharmonikus energia áramlás. Ezáltal az egyensúly megszűnik, és kialakul a betegség. A kezelés során a cél az energiák megfelelő irányba terelése, az egyensúly helyreállítása, melynek során megszüntethető a probléma.

A thai masszázs során fontos  hogy kialakuljon egyfajta bizalom a masszőr és a kezelt személy között. Ahogy az egész univerzumban úgy az emberi testben is  jelen kell lennie az egyensúlynak, amelynek hiánya betegséget okoz az emberi szervezetben. A thai masszázs segíti, hogy újra helyreálljon  a test harmonikus egyensúlyi állapota.
A thai masszázs elméleti  alapja az a tény, hogy az emberi testen  láthatatlan energia vonalak haladnak végig, ahol az akupunktúrás pontok találhatók. Minden egyes pont megfelel egy létfontosságú szervnek, és ha legalább egy pont lezáródik, és nem folyhat át rajta életenergia, akkor betegség alakul ki. A rendszer segítségével a speciális nyomás, dagasztás és a nyújtás során a  terapeuta eltávolítja a blokádokat, helyreállítja az energiaáramlást.

A kezelés alatt az akupresszúrás pontok nyomásával, stresszmentes környezetben, relaxáló zene és illatok felhasználásával  a szervezetre komplex hatást gyakorolva érjük el a stresszoldó hatást, egyúttal beindítjuk a szervezet öngyógyító folyamatait is. Az akupresszúrás pontok  megfelelő erősséggel és sorrendben történő ingerlésével a szervezetben felszaporodott stresszhormonok szintje csökken, ezáltal visszaáll a természetes egyensúly. Már az első alkalom után érezhető a változás a kezelt személy testében.

© MAITRI.HU | Tradícionális Thai Masszázs